Cukier

Cukier gdzie jesteś? Czyli parę słów o cukrze w naszej diecie

In Ciekawostki o jedzeniu by Ewa BulczakLeave a Comment

Cukier gdzie jesteś?

Nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy, o tym wszyscy wiedzą. Ale czy wiemy gdzie w naszej diecie możemy spotkać cukier? Czy czytamy etykiety dokładnie i czy wiemy co jest w składzie produktów, czy kojarzymy niektóre bezpiecznie brzmiące składniki naszego ulubionego jogurtu czy napoju z cukrem?

Cukier prowadzi do otyłości, ale również do próchnicy, ponieważ bakterie żyjące w naszej jamie ustnej żywią się cukrem, dlatego jeśli zmniejszymy ilość cukru w naszej diecie, zmniejszymy ryzyko częstych, czasami bolesnych wizyt u stomatologa. Jednak całkowita likwidacja cukru jest niemożliwa, dlatego warto jest wiedzieć gdzie tkwi cukier.
Poniżej lista niektórych popularnych dodatków, które możemy znaleźć w naszej żywności:

Formy dodawanego cukru

Biały cukier Dekstryny
Brązowy cukier Maltodekstryny
Trzcinowy cukier Odparowany sok trzcinowy
Cukier puder lub w kostkach Koncentrat soku owocowego
Kukurydziane substancje słodzące Miód
Syrop kukurydziany Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy
Skrystalizowany cukier trzcinowy Cukier inwertowany
Maltoza Syrop
Fruktoza Syrop słodowy
Sukroza Syrop klonowy
Glukoza Melasa

Amerykanie wyliczyli, że największe źródła cukru w diecie to:

  • Napoje chłodzące, energetyzujące oraz napoje dla sportowców 35,7%
  • Desery pochodzenia zbożowego (ciastka, ciasta) 12,9%
  • Napoje owocowe 10,5%
  •  Desery mleczne (lody, puddingi) 6,5%
  • Cukierki 6,1%
  • Płatki śniadaniowe 3,8%
  • Cukier i miód 3,8%
  • Słodka herbata 3,5%
  • Drożdżówki 2,1%
  • Pozostała żywność 15,

Źródło:  Dietary Guidelines for Americans, 2010  

Niestety patrząc na powyższą listę potencjalnie jesteśmy z każdej strony atakowani przez cukier. Pozostaje nam nic innego niż czytać dokładnie etykiety produktów.

Dodaj komentarz