Cukier w diecie, czyli parę słów gdzie go znajdziemy
Nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy, o tym wszyscy wiedzą. Ale czy wiemy gdzie w naszej diecie możemy spotkać cukier? Czy czytamy etykiety dokładnie i czy wiemy co jest w składzie produktów, czy kojarzymy niektóre bezpiecznie brzmiące składniki naszego ulubionego jogurtu czy napoju z cukrem?
Nadmiar cukru prowadzi nie tylko do insulinooporności, cukrzycy i otyłości, ale również do próchnicy zębów. Bakterie żyjące w naszej jamie ustnej żywią się cukrem, dlatego jeśli zmniejszymy ilość cukru w naszej diecie, potencjalnie zmniejszymy ryzyko częstych, czasami bolesnych wizyt u stomatologa. Całkowita likwidacja cukru w diecie jest niemożliwa, dlatego warto wiedzieć gdzie tkwi cukier i pod jakimi postaciami możemy go spotkać w naszej diecie.
Cukier, który jest węglowodanem, dostarcza łatwo przyswajalnej energii. Przyjmuje się, że 1g = 4 kcal spożytej energii. Maksymalna ilość energii dostarczanej przez cukry w naszej diecie nie powinna wynosić więcej niż 7% całodziennej zalecanej podaży energii. 1 łyżeczka cukru (10g) dostarcza 39 kcal.
Cukier w diecie – źródła
Cukier możemy znaleźć nawet w produktach, o których byśmy nie pomyśleli, że mogą go zawierać. Producenci ukrywają go pod różnymi nazwami. Poniżej tabela niektórych popularnych dodatków, które możemy znaleźć w naszej żywności:
Biały cukier | Dekstryny |
Brązowy cukier | Maltodekstryny |
Trzcinowy cukier | Odparowany sok trzcinowy |
Cukier puder lub w kostkach | Koncentrat soku owocowego |
Kukurydziane substancje słodzące | Miód |
Syrop kukurydziany | Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy |
Skrystalizowany cukier trzcinowy | Cukier inwertowany |
Maltoza | Syrop |
Fruktoza | Syrop słodowy |
Sukroza | Syrop klonowy |
Glukoza | Melasa |
Produkty, które dostarczają najwięcej cukru w diecie
Amerykanie wyliczyli, że największe źródła cukru w diecie to:
- Napoje chłodzące, energetyzujące oraz napoje dla sportowców 35,7%
- Desery pochodzenia zbożowego (ciastka, ciasta) 12,9%
- Napoje owocowe 10,5%
- Desery mleczne (lody, puddingi) 6,5%
- Cukierki 6,1%
- Płatki śniadaniowe 3,8%
- Cukier i miód 3,8%
- Słodka herbata 3,5%
- Drożdżówki 2,1%
- Pozostała żywność 15,
Źródło: Dietary Guidelines for Americans, 2010
Niestety patrząc na powyższą listę potencjalnie jesteśmy z każdej strony atakowani przez cukier. Pozostaje nam nic innego niż czytać dokładnie etykiety produktów. Jeśli chcesz sprawdzić, czy twoja dieta jest dietą dla zdrowia możesz się z nami skontaktować, przesłać nam swój dzienniczek do oceny.