Siemię lniane

Dieta w walce z nowotworem -siemię lniane

In Ciekawostki o jedzeniu by Ewa BulczakLeave a Comment

Rozpoczynamy cykl informacji o produktach, które zwalczają raka:
Siemię lniane
Doceniane przez osoby cierpiące na wrzody żołądka, niedoceniane na co dzień w kuchni, a te małe ziarenka stanowią szczególnie bogate źródło roślinnych estrogenów,  zawierają błonnik oraz kwas tłuszczowy alfa-linolenowy, zaliczanego do rodziny omega 3. Siemię to również źródło witaminy E. Siemię to również źródło:  magnezu, manganu, tiaminy, selenu. Właśnie dzięki zawartości tego specyficznego kwasu tłuszczowemu, który zmienia się w oragniźmie do EPA, siemię pełni rolę antyzapalną. Antynowotworowo działa również duża zawartość błonnika i selenu.
Jak używać? Całe ziarna najlepiej trzymać w hermetycznym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu do roku, zmielone nasiona w hermetycznym opakowaniu do 30 dni w lodówce, a do czterech miesięcy w zamrażarce., mieląc go bezpośrednio przed użyciem, ponieważ zmielony pozwala na lepsze wykorzystanie składników nasion przez nasz organizm. Niestety zmielony jest bardzo nietrwały i łatwo psujący się.
Olej lniany jest najbardziej nietrwałym z olei. Nie wolno go podgrzewać, należy go kupować w schłodzonych nieprzeźroczystych butelkach używać do skropienia sałatek, warzyw lub smoothies
Siemię lniane możemy używać jako składnik ciast i muffinek, ciast na naleśniki, możemy też zmielić na wierzch dań głównych  przystawek, ponieważ nadaje lekko orzechowy smak.

Dodaj komentarz