maliny

Maliny – letni hit!

In Ciekawostki o jedzeniu by Ewa BulczakLeave a Comment

Latem warto korzystać z warzyw i owoców sezonowych, których nie ma cały rok w świeżej postaci. Oczywiście większość jest w postaci mrożonej i należy do nich sięgać, zebrane bowiem w szczycie sezonu i zamrożone najczęściej szokowo zachowują swoje właściwości.

Jednak jak jest ku temu okazja warto sięgać po świeże, słodkie pyszne owoce. Jednym z hitów lata są maliny, które w szczycie sezonu są tanie i łatwo dostępne. Dlaczego?

 

Bo 100g malin dostarcza 29 kcal i aż prawie 7g błonnika, co stanowi 22% dziennej zalecanej ilości (30g), dodatkowo to źródło witaminy C i potasu.

Cenimy ją również za jej wartość antyoksydacyjną, która wynosi 5,065 μ mol TE/100g. Jej zaletą jest również niski indeks glikemiczny, który jest zalecany jako baza odżywiania.

Jedynie osoby z nietolerancją kwasu salicylowego muszą na nie uważać, ponieważ zawiera duże ilości tego kwasu (4,4mg/100g) i może powodować nasilenie objawów.

 

Maliny można jeść osobno lub dodawać do jogurtów, serów, sałatek. Prostym przepisem na letnią sałatkę jest Sałatka z fetą i malinami

 

Składniki:

  • sałata
  • kilka plasterów fety lub owczego sera lub parmezanu
  • maliny
  • orzeszki piniowe lub pestki dyni
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

wykonanie:

sałatę umyć, osuszyć i porwać, pokruszyć na nią ser i posypać malinami. Wierzch sałatki posypać prażonymi na złoty kolor orzeszkami piniowymi lub pestkami dyni; Z oliwy, octu balsamicznego i ziół Ibazylia, oregano, świeży pieprz) zrobić lekki dressing (dla osób dbających o linię ilość dressinhgu można uzyskać przez dodanie wody, a nie oliwy)

 

Smacznego

Dodaj komentarz