Jestem wykwalifikowanym dietetykiem. W tym roku rozpoczęłam studia doktoranckie w zakresie nutrigenomiki czyli dostosowania żywienia do profilu genetycznego. 

Zainteresowania:  choroby autoimmunologiczne, choroby dietozależne, nutrigenetyka, diety wegetariańskie.

 

Poniżej moja krótka notka biograficzna 

Wykształcenie:

od 2018 studia doktoranckie przy Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

VI.2017- VI.2018 Uniwersytet Przyrodniczy im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Staż w Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki

2016-2018 Uniwersytet Przyrodniczy im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Studia drugiego stopnia Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Specjalność Dietetyka

Praca magisterska pod tytułem „Ocena nawyków żywieniowych i stanu odżywienia kobiet w wieku 35+ uprawiających jogę” pod kierunkiem dr hab. J. Reguła

2008-2012 Uniwersytet Przyrodniczy im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Studia pierwszego stopnia Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Specjalność Dietetyka

Praca licencjacka pod tytułem „Ocena wybranych wskaźników żywieniowych w całodziennych racjach pokarmowych ciężarnych kobiet z terenu województwa wielkopolskiego” napisana pod kierunkiem dr inż. H. Staniek

2006-2007 Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
Studium Podyplomowe Specjalność: Dietetyka i Planowanie Żywienia

Praca dyplomowa pod tytułem „Koncepcje wskaźników wartości odżywczej żywności służące racjonalizacji żywienia” napisana pod kierunkiem prof. dr hab. J. Gawęckiego.

2000 – 2002 Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Studia Uzupełniające Magisterskie - wydział: Stosunki Międzynarodowe Ekonomiczne -praca dyplomowa z zakresu marketingu

Praca magisterska pod tytułem: „Opakowanie jako narzędzie tworzenia wizerunku produktu i kreowania marki” napisana pod kierunkiem dr A. Zbierzchowskiej.

 

Kursy/Szkolenia:

2018

·         Skuteczna motywacja w gabinecie dietetyka – warsztaty z psychologiem klinicznym dr Nadią Bryl, 02-03 marzec 2018 Poznań.

·         II Letnia Szkoła Nutrigenomiki, 2-3 września 2017, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

·         Praktyczne zastosowanie diet ketogennych – konferencja warsztatowa Food Forum, 18 luty 2017 Poznań

·         Praktyczny przegląd alternatywnych schematów żywieniowych (dieta samuraja, protokół autoimmunologiczny, dieta dr Ornischa) i ich zastosowanie w pracy dietetyka – konferencja warsztatowa Food Forum, 18 luty 2017 Poznań

·         Hiperinsulinemia i insulinooporność w praktyce dietetyka – konferencja warsztatowa Food Forum, 18 luty 2017 Poznań

·         Sprawdzone schematy żywieniowe w cukrzycy ciążowej – konferencja warsztatowa Food Forum, 18 luty 2017 Poznań

2016

·         Konferencja Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, 14 maja 2016 Warszawa, Forum Media Polska Sp. z o.o.-uczestnictwo

·         „Nie IgE – zależne alergie górnych dróg oddechowych” - Ogólnopolskie sympozjum Alergologiczne, 17 września 2016 Łódź

2015

·         III Ogólnopolska Konferencja Dietetyka Forum 2015, 13 czerwca 2015 Poznań

·         Konferencja Dietetyka-Medycyna-Biochemia-Sport Aktualne trendy profesjonalnego wspomagania wysiłku fizycznego, 16 maja 2015, Poznań

·         Konferencja „Jak emocje wpływają na żywienie. Najnowsze trendy w psychodietetyce stosowanej.” 28 lutego 2015, Food Forum Poznań 2012

·         Konferencja Naukowa III Ogólnopolskie Dni Otyłości, 23-24 listopada 2012, Uniwersytet Medyczny Poznań

·         Szkolenie Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowych, 17 marca 2012 Poznań, Cambrige Diagnostic (Polska) s.c.

2009

·         Praktyka studencka wielkopolskie Centrum Onkologii, 1-31 lipiec 2009

·         Certyfikat instruktora Leki Nordic Walkinkg Instruktor –PL, 23 październik 2009 Poznań

2008

·         I Ogólnopolskie Dni Otyłości, 24-25 października 2008, Poznań

2007

·          I Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, 27-29 września 2007,

·         Poznań 2007 kurs leczenia otyłości SCOPE „Obesity Management: from science to Action from Lectures to Hand-On Experience”, 27 września 2007 Poznań

2004

·         Warsztaty szkoleniowe „Europejska polityka bezpieczeństwa żywności ze szczególnym uwzględnieniem systemu HACCP”, 8-9 lipca 2004 Warszawa, Urząd Marszałkowski W ojewództwa Mazowieckiego i Komisja Europejska DG Rozszerzenie Biuro T AIEX Regional Training Programme for Poland 2001-2004 RTP TAIEX,

2003

·         szkolenie z uzyskaniem certyfikatu Lloyd`s Register Quality Assurance; auditora wewnętrznego HACCP, 29-30 maja 2003, LRQA

2002 

·         Rozwiązywanie problemów w grupie, kontrolowanie stresu - szkolenie wewnętrzne dla kadry kierowniczej:

2000

·         Customer Relationship Management (CRM) - szkolenie wewnętrzne.

 

Publikacje:

Artykuły naukowe
Zaburzenia węchu u osób w podeszłym wieku i ich wpływ na sposób odczuwania smaku i poboru żywności; Postępy dietetyki w geriatrii i gerontologii; 2017;2(3):31-36

Artykuły popularno-naukowe
Witamina D i jej rola w patogenezie otyłości Współczesna Dietetyka 3/2016 p.19-23 Cholesterol - straszak czy poważna sprawa? Współczesna Dietetyka 4/2016 wydanie internetowe
Ciemna czekolada - zdrowa czy nie? Współczesna Dietetyka 4/2016 wydanie internetowe Miód - złoto z ula Współczesna Dietetyka 5/2016 wydanie internetowe
Aloes i jego zastosowanie Współczesna Dietetyka 5/2016 wydanie internetowe
Dieta wegańska w ciąży. Strategie dietetyczne Współczesna Dietetyka 6/2016 p.41-47 Czarnuszka w leczeniu Helicobacter pylori Współczesna Dietetyka 8/2016 wydanie internetowe
Roślinna terapia zastępcza w czasie menopauzy? Współczesna Dietetyka 8/2016 wydanie internetowe
Alergie krzyżowe Współczesna Dietetyka 8/2016 wydanie internetowe 8/2016 wydanie internetowe
Herbaty owocowe alternatywą dla czarnej herbaty? Współczesna Dietetyka 8/2016 wydanie internetowe
Postępowanie w zaburzeniach wchłaniania fruktozy Współczesna Dietetyka 8/2017p.10-15

Doniesienia konferencyjne
I Poznański Naukowy Kongres Dietetyki
„Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i aktywności fizycznej kobiet w wieku poniżej i powyżej 50 lat ćwiczących jogę” 27-28 kwietnia 2018 Poznań

XXII Poznański Festiwal Nauki i Sztuki

"Personalizowane żywienie – co to takiego?" 09.04.2019 Poznań

 

Udział w akcjach społecznościowych promujących zdrowe odżywianie:

·       Szczęśliwa Mama Szczęśliwe Dziecko, Fundacja Odetty Moro-Figurskiej

·       Promoakcja dla Orange,

·       Owoce w Szkole akcja Agencji Rynku Rolnego

·       Prelekcja na temat zdrowego odżywiania w szkołach podstawowych w Poznaniu i Skokach

·        XIV Poznański Festiwal Nauki i Sztuki – prezentacja mulitimedialna w języku niemieckim
na temat „Najważniejsze tłuszcze w diecie człowieka”, 29 marca 2011 Poznań

·        Nutriada 2017 Turniej wiedzy dietetycznej, reprezentacja studentów niestacjonarnych,
kierunku dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego 17-18 marca 2017 Kraków