Orzechy? 3 x TAK

Naukowcy zbadali zależność spożycia orzechów a występowaniem chorób chronicznych takich jak cukrzyca typu II, choroby niedokrwiennej serca i śmiertelnością z innych przyczyn.

Ich wyniki potwierdziły odwrotną korelację miedzy spożyciem orzechów a występowania niektórych chorób. Znacząco statystycznie odnotowano odwrotną zależność z chorobą dla choroby niedokrwiennej serca i chorób układu sercowo-naczyniowego niezależnie od masy badanego i jego BMI.

Natomiast dla cukrzycy typu II i udarów nie odnotowano statystycznie istotnej korelacji, ponieważ tu czynnikiem warunkującym jest BMI badanego.

Wyniki tej analizy skłaniają do rekomendacji włączenia orzechów w prewencji chorób chronicznych do diety opartej na zdrowych zasadach odżywiania.

Pisząc jednak o orzechach i dobroczynnym wpływie zawartych w nich kwasów tłuszczowych trzeba pamiętać, że mają one wysoką kaloryczność i powinny stanowić dodatek w urozmaiconej diecie bogatej w warzywa i owoce.

Nazwa orzechaKcal/100g orzechów obranych
brazylijskie656
nerkowce553
laskowe640
pistacje589
włoskie645

Rekomendowane artykuły