Bruschetta bałkańska

Wakacyjne reminiscencje czyli bruschetta bałkańska. Bruschetta bałkańska to źródło potasu, ważnego składnika w prewencji rozwoju chorób układu krążenia. Jeśli zrobisz ją na chlebie razowym będzie źródłem magnezu i błonnika, ważnego składnika w prewencji zaparć. Jednocześnie dzięki pomidorowi i olejowi bruschrty mają potencjał antyoksydayjny i należą do składników diety dla zdrowia

Bruschetta potrzebne składniki:

  • ½ pomidora w kostkę (lub koktajlowe 3-4 szt.),
  • oliwki czarne 25g-30g w kawałki,
  • bryndza lub plaster sera pleśniowego np. Rokpol (30g),
  • bazylia świeża dużo,
  • szczypior,
  • oregano,
  • czarnuszka
  • olej rydzowy lub lniany
  • chleb razowy 1/2 kromki

Przygotowanie bruschetty

Wszystkie składniki pokroić i wymieszać; skropić olejem rydzowym będącym źródłem Omega 3 lub olejem rzepakowym na zimno tłoczonym

Serwować z kromkami chleba razowego zapieczonymi w opiekaczu;

Pokrojone warzywa wyłożyć na chleb i doprawić świeżo mielonym pieprzem i czarnuszką.

SMACZNEGO!

Rekomendowane artykuły