burgery sojowe 4 porcje (8 szt.)

  • puszka soi – opłukać dobrze pod wodą
  • ½ puszki soczewicy – opłukać dobrze pod wodą
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego, 30%
  • łyżeczka musztardy
  • 200g kiełków na patelnię
  • 4 łyżki siemię lnianego
  • 7-8 szt. (50g) pomidorów w oleju (rzepakowym)
  1. kiełki podsmażyć z garam masalą, pieprzem, curry na patelni na 1,5 łyżki oleju na żółty kolor
  2. soję zmielić z pomidorami,
  3. wymieszać z pozostałymi składnikami
  4. dodać wędzonej papryki słodkiej lub innej wyraźniej przyprawy można dodać nieco zmielonej, uprażonej kozieradki;
  5. uformować pulpety i piec na papierze do pieczenia w piekarniku ok 15 minut, przewrócić i piec kolejne 10-15 minut.

 

Tagi

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz