Fenukuł na szpinaku

Fenkuł na szpinaku na wschodni sposób

to nasz sposób na postne danie. Może być wegańskie lub wegetariańskie w zależności od Twoich przekonań. Polecam go również jako forma odmiany na każdy inny dzień dla tych co dbają o zdrowie.

Fenkuł inaczej koper włoski ma piękny anyżkowy zapach, który roztacza od początku krojenia aż do przekładania na talerz. Do tego działa przeciwkaszlowo, gorąco polecam.

A kaloryczność? 100g fenkułu ma tylko 31kcal, do tego szpinak (100g to 23kcal) i quinoa w 100g to 324kcal, ale przeliczając to na porcje – 1 porcja gotowego dania ma ok.330 kcal

 

co będzie potrzebne na 2 porcje?

  • fenkuł 1 bulwa
  • szpinak świeży 1 opakowanie
  • olej 1-2 łyżki
  • papryczka chilli – ilość określa pikantność tego dania, trzeba uważać
  • czosnek (opcjonalnie)
  • komosa czarna (quinoa czarna) ok 1/2 szklanki
  • kilka pomidorków do ozdoby
  • 2 łyżki sera typu parmezan lub bursztyn (w wersji laktowegetariańskiej)

jakie narzędzia?

  • garnuszek żeby ugotować komosę
  • patelnia i drewniana łyżka do fenkułu i szpinaku
  • deska i noż żeby pokroić fenkuł

 

wykonanie:

 

  • do garnuszka wsypać komosę zalać wodą ok.1,2 szklanki wody na 1/2 szklanki komosy
  • na patelni rozgrzać olej wrzucić wyciśnięty czosnek, papryczkę chilli pokrojoną łoty kolor
  • dorzucić pokrojony fenkuł a po kilku minutach umyty szpinak 3-4 minuty podsmażyć
  • przekładać na talerze, dołożyć ugotowaną komosę (jest gotowa kiedy wyjdą małe sprężynki na zewnątrz i kiedy wchłonie wodę)
  • udekorować pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół i można posypać serem

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz