Jarmuż z krewetkami po tajsku
Jarmuż jest bogaty w składniki mineralne i witaminy, należ do nich beta-karoten, potas, witamina C jak również wapń. Krewetki to źródło selenu, ale też cholesterolu, dlatego osoby z hipercholesterolemią powinny zamienić je na rybę np. dorsza lub łososia.
Przepis jest prosty i szybki do wykonania.

Co potrzebujesz na 2 porcje?

1.     jarmuż 100g (1/2 woreczka)

2.     krewetki obrane, mrożone 200-250g

3.     mleczko/ śmietanka kokosowa ok. 100ml

4.     1/2 cebuli, ząbek czosnku

5.     ibir kawałek wielkości ok. połowy kciuka

6.     papryczka chili (stopień pikantności zależy od ilości)

7.     makaron razowy z semoliny lub inny np. bezglutenowy ryżowy lub gryczany

8.     wino czerwone wytrawne (opcja) ok. 1/3 szklanki

9.     natka pietruszki do posypania

sposób przygotowania

  • cebulę, imbir, czosnek i chili posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju na teflonowej patelni (ok. łyżki oleju)
  • wrzucić umyty, osuszony jarmuż, podlać odrobiną wody i prykryć, zmniejszyć ogień żeby jarmuż lekko zmiękł podczas duszenia, zestawić  z ognia
  • jak zmięknie dodać mleczko i chwilę smażyć na większym ogniu
  • w osobnym garnku ugotować wodę, wrzucić makaron i ugotwoać żeby był mocno al dente, odcedzić
  • na osobnej patelni rozgrzać  ok. łyżki oleju i wrzucić krewetki (mogą być zamrożone), smazyć kilka minut  (nadmiar wody odlać)
  • po ok. 7 minutach wlać wino i zredukować, dodać uduszony jarmuż, ugotowany makaron
  • wymieszać, przełożyć na talerz i posypać natką.
Smacznego!

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz