Chłodnik

Chłodnik bardzo szybko można przygotować:

potrzebne:

  • botwinka pęczek
  • mleko zsiadłe szklanka
  • cebula szalotka do smaku
  • ogórki 2-3 szt.
  • szczypior, koperek
  • 4-5 rzodkiewek, czosnek
  • jajko / łosoś wędzony lub szyjki rakowe
  1. botwinkę umyć,
  2. buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, łodyżki i liście posiekać bardzo drobno,
  3. cebulę posiekać i zeszklić na łyżeczce oliwy w rondlu,
  4. dodać utarte buraczki podsmażyć pół minuty,
  5. dodać łodyżki a następnie listki,
  6. dodać wodę aby zakrywała botwinkę zagotować i odstawić do ostygnięcia (nie gotować bo straci kolor).
  7. Ogórki 2-3 szt. obrać pokroić,
  8. szczypior, koperek i rzodkiewki pokroić, czosnek posiekać
  9. całość wymieszać z botwinką,
  10. dodać szklankę mleka zsiadłego lub kefiru lub maślanki i ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu nat.,
  11. doprawić pieprzem i ziołami,
  12. podać z jajkiem lub łososiem wędzonym lub szyjkami rakowymi ugotowanymi lub z zalewy, posypać świeżym koperkiem i pieprzem

SMACZNEGO

Tagi

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz