Pasztet

Pasztet Indiami pachnący to propozycja dla tych, którzy chcą jeść trochę inaczej i trochę zdrowiej. Na pierwszy rzut oka przypomina pasztet mięsny, ale nic bardziej mylnego, to propozycja dla wszystkich przyjaciół zwierząt; Podstawową zaletą tego pasztetu poza jego walorami zdrowotnymi, jest szybkość zrobienia.

Co na to trzeba:

  • 8 łyżek soczewicy zielonej
  • pół szklanki orzechów (ja użyłam mieszanki migdały, orzechy włoskie)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula mała, czosnek duży zabek
  • pietruszka
  • curry, garam masala (opcjonalnie), gałka muszkatałowa, pieprz
  • olej ok. 1/2 niepełnej szklanki (ok.100ml)

1. warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce (ja użyłam do tego robota z nakładką do tarcia, łącznie z cebulą i zgniecionym żąbkiem czosnku),

2. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni dorzucić starte warzywa i posypać curry i garam masalą; przesmażyć kilka minut podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić do miękkości

3. w czasie gdy warzywa się duszą soczewicę ugotować i zmiksować (użyłam robota z nakładką noża tnącego) – przełożyć do dużej miski

4. orzechy posiekać drobniutko lub ugniesc w moździerzu (ja użyłam też robota kuchennego z nakładką noża tnącego) – przełożyć do dużej miski

5. uduszone warzywa zmiksować i przełożyć do dużej miski

6. w dużej misce połączyć posiekane orzechy, zmiksowaną soczewicę, warzywa, posiekaną natkę pietruszki, dodać pieprz i ewentualnie jeszcze trochę curry;

7. do tej masy wlewać olej tak by powstała gęsta masa o konsystencji papki

8. przełożyć do keksówki i wstawić do piekarnika na 180st. i piec ok. 40 minu (w powierzchnię powinno się dać delikatnie popukać)

9. wyjąć odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce

10. kroić ostrym nożem; SMACZNEGO!!

Tagi

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz