Zdrowe śniadanie

Po Świętach, i innych odstępstwach dietetycznych, warto zrobić sobie dzień płynny, chyba że dzień ma być aktywny wtedy warto zacząć od pożywnego śniadania.

Proponowane przez nas śniadanie to źródło makro i mikroskładników;

Jest w nim jogurt naturalny jako źródło białka i wapnia, jest mandarynka i kawałek jabłka jako źródło witaminy C i antyoksydantów, są i płatki owsiane – źródło błonnika.
Orzechy brazylijskie i chia dbają o tłuszcze nienasycone i selen, morwa biała obniża ciśnienie i cholesterol, a owoce Goji* zwiększają wrażliwość na insulinę, stabilizują poziom cukru we krwi, obniżają cholesterol i poziom trójglicerydów oraz dodatkowo zwiększają naszą odporność.
Poniższa tabela zawiera porównanie proponowanego śniadania względem GDA**.

Skład śniadania 415kcal (białko: 15g, węglowodany 58g w tym cukry 12g , tłuszcz 16, w tym nasycone 4,7g) :

  • Jogurt naturalny 150g
  • Płatki owsiane 2 łyżki
  • 2 orzechy brazylijskie
  • Łyżeczka chia
  • Łyżka owoców goja i morwy białej
  • Mandarynka
  • Poł małego jabłka
  • Listki mięty

 

 

* Pomimo doniesień o zawartości w jagodach Goji trującego alkoloidu – atropiny, której  negatywny wpływ na organizm ludzki przy spożywaniu zwyczajowych ilości nie został potwierdzony, warto dietę wzbogacić o dodatek w postaci tych owoców.
** Wskazane Dzienne Spożycie przedstawione w oznaczeniach graficznych GDA wyliczono w oparciu o naukowe zalecenia dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby (kobiety) o prawidłowej wadze i normalnym poziomie aktywności fizycznej.

Tagi

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz