tofu

Soja to klasyk gatunku; Soja to często baza diety wegetariańskiej, poza nielicznymi przeciwwskazaniami soja i produkty pochodne to doskonały zamiennik mięsa. Pełnowartościowe białko może z powodzeniem zastąpić produkty mięsne; Niektórzy narzekają na jej jałowy smak, jak to zmienić? Tofu zapieczone w piekarniku z powodzeniem zastąpi pieczoną polędwiczkę.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokruszyć/rozdrobnić  w misce metalowej na drobniutkie kawałki
  2. wymieszać z przyprawami np. przyprawą grilową, czosnkiem i papryką wedzoną
  3. dodać płatki drożdżowe (dodadzą lekki posmak zbliżony do mięsnych produktów) i wymieszać
  4. papier do pieczenie rozłożyć na blasze i na wierzch wysypać pokruszone tofu
  5. wstawić do piekarnika i zapiec w 220 stopniach na krucho

Tagi

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz