Warzywa z hummusem

Również przy diecie bezmlecznej i bezglutenowej jedzenie może być urozmaicone i smaczne, dlatego roponujęmy dziś danie: Warzywa zapiekane z humusem:

potrzebne będą:

  • ½ cukinii i ½ bakłażana
  • olej
  • jarmuz
  • chili, czosnek, cebula
  • wino białe ok. 40ml
  • hummus (zmiksowana ciecierzyca z tahini i olejem można dodać kawałek piezonego bakłażana i bazylię)
  1. cukinię i bakłażana pokroić w plastry wyłożyć na papier do pieczenia, posmarować pędzelkiem olejem posypać ziołami i wstawić do piekarnika piec (ok.8-10 minut – widelcem sprawdzać miękkość, żeby warzywa nie były zbyt miękkie)
  2. w garnku rozgrzać łyżkę oleju wrzucić pociętą w piórka szalotkę lub czerwoną cebulę, chili, czosnek (można przekroić na pół i tak podsmażyć potem połówkę wykorzystać do ozdoby dania)
  3. do podsmażonego czosnku i chili dodać  2,5 szklanki pociętego jarmużu (250g) lub 250g szpinaku, chwilę podsmażać aż jarmuż zmięknie,
  4. wlać wino białe odparować skropić sokiem z cytryny;
  5. serwować od razu na cukinii z humusem

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz