Warzywa z krewetkami na makaronie

Szybki prosty obiad na bazie dużej ilości warzyw i makaronu.Osoby na diecie w hipercholesterolemii powinny zamienić krewetki an łososia.

Potrzebne będą:

  • 1-2 róże (75g) brokuła, mrożonego
  • Mała łodyga (50g) selera naciowego
  • ½ małego (130g) bakłażana
  • 1 duża (80g) pieczarka uprawna, świeża
  • 2-3 łyżki (30g) wina białego, wytrawnego (opcja)
  • Kawałek cebuli szalotki może być zwykła biała
  • 1/4 małej (55g) cukini
  • 225g krewetek mrożonych black tiger 16-20
  • Wiązka makaronu razowego spaghetti o średnicy ok. 1,5 cm (50g) lub więcej (zależy od zapotrzebowania energetycznego)
  • Łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego
  • Imbir, chili, czosnek

Wykonanie

  1. Podsmażyć w woku lub patelni na oleju chili, imbir pokrojony, cebulę i czosnek,
  2. dodać selera pokrojonego w plastry, bakłażana w kostkę i cukinię w kostkę
  3. pieczarkę pokroić na 4 i dodać pod koniec smażenia;
  4. równolegle rozgrzać patelnię grillową i położyć krewetki – grillować z każdej strony po kilka minut (aż staną się nieprzezroczyste)
  5. pod sam koniec jak będą już gotowe podlać winem i odparować;
  6. równolegle ugotować makaron al. dente;
  7. na koniec wrzucić makaron przemieszać i podawać posypane natką pietruszki
  8. posypać świezo mielony pieprzem

Inna wersja

Zamiast bakłażana, cukini i pieczarki można wziąć mieszanki chińskiej 225g (1/2 woreczka).

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz