piec

Obiad nie zawsze musi zawierać mięso, u mnie nawet częściej jest bezmięśnie, dlatego dziś zaproponuję…

Zapiekanka z pieczarkami,

potrzebne do niej będą na 1 porcję:

  • pieczarki 4-5 szt.
  • ½ cukinii małej pokrojonej w kostkę (ja nie obieram ze skóry, tylko myję i kroję)
  • 1/2 cebuli w kosteczkę
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki sera typu parmezan tartego
  • papryka słodka i rozmaryn

Wykonanie

  1. pieczarki pokroić w talarki, cukinię i cebulę w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju z rozmarynem tak by były lekko twarde
  2. kaszę jaglaną przed ugotowaniem przepłukać kilka razy w wodzie żeby wypłukać goryczkę, zalać kaszę wodą w stosunku 1:1,5 i ugotować
  3. wymieszać warzywę i ugotowaną kaszę jaglaną
  4. wsypać do małego żaroodpornego naczynia, posypać serem i papryką słodką
  5. wstawić do piekarnika na 150-175st. funkcja grill i kilka minut zapiec

Oczywiście ostatni etap można pominąć, wrzucając ser do ciepłej kaszy i warzyw po wymieszaniu ser powinien się roztopić, jednak nie będzie to to samo co zapieczone.
Smacznego!

Tagi

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz