makaron z krewetkami

Zielono mi, czyli krewetki z zielonymi warzywami to propozycja dla tych, którzy lubią krewetki i nie chcą z nich rezygnować, a jednocześnie chcą wprowadzić więcej warzy do swojego codziennego menu.  Potrzebne są na 2-3 porcje:

  • 1 cukinia średnia,
  • garść jarmużu,
  • 1 średnia papryka czerwona lub innego koloru,
  • 1/3 woreczka groszku zielonego mrożonego,
  • 1/2 cebuli, ząbek czosnku, trochę imbiru,
  • pęczek pietruszki
  • mrożone krewetki tiger (mogą być mrożone) 3szt./porcje
  • kilka łyżek mleka krowiego lub kokosowego
  • kilka łyżek wina białego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego uniwersalnego rafinowanego
  • makaron spaghetti – porcja uzależniona od głodu i zapotrzebowania energetycznego – kobiety mniej, mężczyźni więcej 🙂
  1. cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę, czosnek i imbir pokroić w piórka
  2. pietruszkę posiekać – łodyżki drobno, listki w trochę większe kawałki
  3. na patelni rozgrzać olej wrzucić czosnek, imbir, łodyżki pietruszki i cebulę chwilę podsmażyć i wrzucić cukinię i paprykę, podsmażyć,
  4. dodać groszek i jarmuż i krewetki jeśli są mrożone (świeże trzeba wrzucić później), przykryć i dusić na średnim ogniu kilka minut
  5. zwiększyć ogień podlać winem i odparować bez przykrycia
  6. dodać mleko i przykryć jeszcze dusząc kilka minut, doprawić świeżo mielonym pieprzem
  7. w czasie duszenia ugotować makaron na mocno al dente
  8. dodać go pod koniec duszenia warzyw z krewetkami wymieszać
  9. posypać posiekaną natką pietruszki

 

Tagi

Udostępnij przepis

Dodaj komentarz