Zdrowy grill

Sprawdź czy dobrze grillujesz! Czy Twoje przepisy są zdrowymi przepisami na grilla?

In Dietetyk radzi by Ewa BulczakLeave a Comment

Jedna z ogólnopolskich sieci handlowych reklamuje swoje wyroby na grilla z cudownie wyglądającymi zdjęciami kładzionymi na ruszt kiełbasek i mięsa i aż dziw bierze, że tak duży gracz rynkowy nie pomyślał żeby choć trochę zadbać o zdrowie swoich klientów promując zdrowe grillowanie!

O co mi chodzi? Dlaczego się tak dzieje?

Obróbka termiczna i czas ogrzewania sprzyjają powstawaniu substancji mutagennych i kancerogennych w żywności. Podczas wysokiej temperatury powstają szkodliwe dla zdrowia substancje taki jak nitrozoaminy, furany, akryloamidy (AA), wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA);
Wszystkie powyższe powstają w wyniku ogrzewania (wysokiej temperatury – HAA) i/lub niekorzystnych zmian zachodzących w pieczonym produkcie (np. piroliza tłuszczu zawartego w produkcie – WWA) i są silnymi związkami kancerogennymi. Zgodnie z szacunkami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) 90% WWA pochodzi ze spożywanej żywności. Natomiast wyniki badań sugerują, że związki z grupy HAA spożywane z mięsem mają wpływ na zwiększenie ryzyka powstawania raka żołądka, jelita grubego, płuc, trzustki, piersi, odbytu i prostaty.
Dodatkowo przenikają do mleka matek karmiących stanowiąc zagrożenia dla noworodków. W związku z przenikaniem przez łożysko może stanowić zagrożenie dla płodu.

Co można zrobić? Jak temu zapobiec?

  1. Używaj do pieczenia tacek aluminiowych, unikaj bezpośredniego kontaktu produktu z ogniem (niektóre kancerogeny są lotne i mogą być wdychane).
  2.  Zawijaj swoje produkty w folię aluminiową
  3. Unikaj przypalania produktów
  4. Marynuj swoje produkty przed obróbką w marynatach – marynaty z piwa, wina czy zielonej herbaty zmniejszają zawartość HAA
  5. Używaj ziół – tymianek, rozmaryn, majeranek czosnek zmniejszają powstawanie HAA
  6. Dodawaj do grillowanych produktów świeże sałatki: cebula, kapusta (świeża), pomidory, brokuły zmniejszają powstawanie niekorzystnych kancerogenów  ze względu na swoje potencjały antyoksydacyjne czyli czynniki hamujące procesy nowotworowe
  7. Unikaj długiego ogrzewania i wysokiej temperatury
  8. Postaw na zdrowe, mądre przepisy na grilla

Zdrowe i dobre przepisy na grilla

Grillować i piec można wszystko.

mięso

Zamiast tłustej karkówki wybierz chude mięso drobiowe. Nóżki kurczaka piecz w  skórce, ale skórę zdejmij przez jedzeniem i jej nie jedz (część kancerogenów zostanie na talerzu), Postaw na ryby, która zawinięte w foli idealnie nadają się na grilla (łosoś, pstrąg, makrela itp.)

warzywa

Również warzywa nadają się do grillowania. Pomidory, szparagi, cukinie papryki nie tylko ładnie wyglądają ale podnoszą wartość posiłku. Ważne żeby posiłkom towarzyszyła nie tylko musztarda ale świeże i pieczone warzywa im więcej świeżych tym lepiej!

Nasze zdrowe przepisy na grilla poniżej:

1.  Szparagi z szynką parmeńską i/lub suszonymi pomidorami

  • 500g    Szparagi białe
  • 2 plastry szynka parmeńska
  • 4 szt. pomidory suszone w oliwie
Szparagi obrać włożyć do foli aluminiowej i na wierzch położyć szynkę i pomidory zawinąć na grubo i zapiec na grillu lub w piekarniku; wyjąć i posypać świeżym pieprzem

2.   Pałki z kurczaka

Pałki z kurczaka w skórce zamarynować na kilka godzin przed w oleju rzepakowym z tymiankiem, czosnkiem i majerankiem
Na tace aluminiowej położyć na grillu i piec na złoto
Zdjąć z grilla, zdjąć skórę i posypać mieszanką kolendry i rozmarynu

 3.      Pieczona cukinia z sosem tuńczykowym

  • Łyżeczka olej rzepakowy uniwersalny
  • Kawałek 200g            Cukinii pokrojonej w paski
  • Wędzona papryka
Ułożyć na tacce  aluminiowej, pędzelkiem posmarować olejem i posypać ziołami np. wędzoną papryką i upiec na grillu lub w piekarniku,
Sos tuńczykowy
  • ½ puszki tuńczyka w sosie własnym odsączonego
  • ½ małego Jogurt naturalny
  • 1-2 łyżki (20g) kaparów
  • Natka, koperek, melisa cytrynowa i inne ulubione zioła
Zmiksować

Dodaj komentarz