papryka

Wspaniełe warzywo – papryka!

In Ciekawostki o jedzeniu by Ewa BulczakLeave a Comment

Papryka czerwona, żółta, pomarańczowa lub zielona… Można powiedzieć do wyboru do koloru! Jej kolor zależy od zawartości betakarotenu, im go więcej tym bardziej czerwona. Betakaroten to prowitamina, która w organiźmie może być przekształcona do witaminy A, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

W 100 g czerwonej papryki, czyli połówce średniego strąka, jest aż 528 mikrogramów równoważników retinolu, gdzie norma dzienna dla dorosłej kobiety wynosi 700 µg, a mężczyzny 900 µg.
Dodatkowo jest ona źródłem, drugiej ważnej dla człowieka witaminy, witaminy C, której już połówka średniego strąka zawiera 144mg, przy normie dla kobiet 75mg, a mężczyzn 90mg.
Jak widać z powyższych liczb warto wprowadzić na stałe to warzywo do naszego jadłospisu. Można ją jeść w stanie surowym jako składnik surówek lub dodatek do posiłków. Można wykorzystywać ją do pieczenia lub gotowania.

Dodaj komentarz