Zielona herbata

Zielona herbata zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej.

In Ciekawostki o jedzeniu by Ewa BulczakLeave a Comment

To, że zielona herbata jest zdrowa wie juz chyba każdy, ale niewielu wie dlaczego? jej dobroczynność wynika z jej składu chemicznego, a właściwie od zawartych w niej składników antyoksydacyjnych popularnych antyoksydantów. W szklance zielonej herbaty znajduje się 50-100 mg katechin o właściwościach antyoksydacyjnych i około 35 mg kofeiny. Na jej skład ma wpływ długość czasu zaparzania liści i temperatura wody. Do najsilniejszych antyoksydantów (ok. 80% całkowitej liczby) zielonej herbaty należy galusan epigallokatechiny (EGCG) i galusan epikatechiny. Dowiedziono, że EGCG ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, kardioochronne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Prowadzone są liczne badania wykazujące wpływ EGCG na zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Pamiętając o tym warto pić około 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie, istotna uwaga  zieloną herbatę parzymy wodą o temperaturze do 70°C.

Dodaj komentarz