Cukier w diecie!

Cukier w diecie, czyli parę słów gdzie go znajdziemy

Nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy, o tym wszyscy wiedzą. Ale czy wiemy gdzie w naszej diecie możemy spotkać cukier? Czy czytamy etykiety dokładnie i czy wiemy co jest w składzie produktów, czy kojarzymy niektóre bezpiecznie brzmiące składniki naszego ulubionego jogurtu czy napoju z cukrem?

Nadmiar cukru prowadzi nie tylko do insulinooporności, cukrzycy i otyłości, ale również do próchnicy zębów. Bakterie żyjące w naszej jamie ustnej żywią się cukrem, dlatego jeśli zmniejszymy ilość cukru w naszej diecie, potencjalnie zmniejszymy ryzyko częstych, czasami bolesnych wizyt u stomatologa. Całkowita likwidacja cukru w diecie jest niemożliwa, dlatego warto wiedzieć gdzie tkwi cukier i pod jakimi postaciami możemy go spotkać w naszej diecie.

Cukier, który jest węglowodanem, dostarcza łatwo przyswajalnej energii. Przyjmuje się, że 1g = 4 kcal spożytej energii. Maksymalna ilość energii dostarczanej przez cukry w naszej diecie nie powinna wynosić więcej niż 7% całodziennej zalecanej podaży energii. 1 łyżeczka cukru (10g) dostarcza 39 kcal.

Cukier w diecie – źródła

Cukier możemy znaleźć nawet w produktach, o których byśmy nie pomyśleli, że mogą go zawierać. Producenci ukrywają go pod różnymi nazwami. Poniżej tabela niektórych popularnych dodatków, które możemy znaleźć w naszej żywności:

Biały cukierDekstryny
Brązowy cukierMaltodekstryny
Trzcinowy cukierOdparowany sok trzcinowy
Cukier puder lub w kostkachKoncentrat soku owocowego
Kukurydziane substancje słodząceMiód
Syrop kukurydzianySyrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy
Skrystalizowany cukier trzcinowyCukier inwertowany
MaltozaSyrop
FruktozaSyrop słodowy
SukrozaSyrop klonowy
GlukozaMelasa
Tabela produktów będących źródłem cukru w diecie

Produkty, które dostarczają najwięcej cukru w diecie

Amerykanie wyliczyli, że największe źródła cukru w diecie to:

  • Napoje chłodzące, energetyzujące oraz napoje dla sportowców 35,7%
  • Desery pochodzenia zbożowego (ciastka, ciasta) 12,9%
  • Napoje owocowe 10,5%
  •  Desery mleczne (lody, puddingi) 6,5%
  • Cukierki 6,1%
  • Płatki śniadaniowe 3,8%
  • Cukier i miód 3,8%
  • Słodka herbata 3,5%
  • Drożdżówki 2,1%
  • Pozostała żywność 15,

Źródło:  Dietary Guidelines for Americans, 2010  

Niestety patrząc na powyższą listę potencjalnie jesteśmy z każdej strony atakowani przez cukier. Pozostaje nam nic innego niż czytać dokładnie etykiety produktów. Jeśli chcesz sprawdzić, czy twoja dieta jest dietą dla zdrowia możesz się z nami skontaktować, przesłać nam swój dzienniczek do oceny.

Rekomendowane artykuły