Regularne posiłki czy to ważne?

Regularne posiłki podstawą zdrowego żywienia

Spożywanie regularnych posiłków jest podstawą właściwego żywienia. Dostarczając paliwo do bieżących działań naszego organizmu równomiernie jesteśmy mniej narażeni na ataki wilczego, niepohamowanego głodu, a nasza przemiana materii zachowana jest na właściwym poziomie. Regularne posiłki zalecane są przy insulinooporności, cukrzycy, odchudzaniu, zdrowym żywieniu, czyli praktycznie wszędzie.

Zasady planowania posiłków

Przerwy między posiłkami, przy 5 posiłkach dziennie, nie powinny przekraczać 3 godzin. Spożywając 4-5 posiłków mniejszych objętościowo stymulujemy poposiłkową przemianę materii oraz utrzymujemy poziom glukozy na wyrównanym poziomie. Wśród wszystkich posiłków ważne jest zwłaszcza śniadanie stanowiące pierwszy posiłek po całonocnej przerwie.

Regularne posiłki – dlaczego to ważne

Pamiętajmy, że redukując ilość posiłków zmniejszamy przemianę materii i narażamy się na napady apetytu. Spożywane posiłki muszą być zgodne z zapotrzebowaniem na energię i składniki mineralne. Pięć posiłków nie oznacza pięciu okazji do objadania się. Wśród pięciu posiłków powinniśmy uwzględnić śniadanie, obiad i kolację oraz dwie małe przekąski. Rozkład energi płynącej z posiłków powinien wyglądać następująco:

posiłekudział w całodziennym wyżywieniu (%)
śniadanie25-30
II śniadanie5-10
obiad35-40
podwieczorek5-10
kolacja15-20
Rozkład energii w codziennej diecie przy 5 posiłkach

Przy planowaniu posiłków ważny jest również dobór produktów, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym, o którym możesz poczytać tutaj. Regularne posiłki są również bronią w walce z atakami migreny, ponieważ omijanie posiłków i głodówki są często wymieniane jako wyzwalacze ataków migreny

Rekomendowane artykuły