Regularne posiłki podstawą zdrowego żywienia
Spożywanie regularnych posiłków jest podstawą właściwego żywienia. Dostarczając paliwo do bieżących działań naszego organizmu równomiernie jesteśmy mniej narażeni na ataki wilczego, niepohamowanego głodu, a nasza przemiana materii zachowana jest na właściwym poziomie. Regularne posiłki zalecane są przy insulinooporności, cukrzycy, odchudzaniu, zdrowym żywieniu, czyli praktycznie wszędzie.
Zasady planowania posiłków
Przerwy między posiłkami, przy 5 posiłkach dziennie, nie powinny przekraczać 3 godzin. Spożywając 4-5 posiłków mniejszych objętościowo stymulujemy poposiłkową przemianę materii oraz utrzymujemy poziom glukozy na wyrównanym poziomie. Wśród wszystkich posiłków ważne jest zwłaszcza śniadanie stanowiące pierwszy posiłek po całonocnej przerwie.
Regularne posiłki – dlaczego to ważne
Pamiętajmy, że redukując ilość posiłków zmniejszamy przemianę materii i narażamy się na napady apetytu. Spożywane posiłki muszą być zgodne z zapotrzebowaniem na energię i składniki mineralne. Pięć posiłków nie oznacza pięciu okazji do objadania się. Wśród pięciu posiłków powinniśmy uwzględnić śniadanie, obiad i kolację oraz dwie małe przekąski. Rozkład energi płynącej z posiłków powinien wyglądać następująco:
posiłek | udział w całodziennym wyżywieniu (%) |
śniadanie | 25-30 |
II śniadanie | 5-10 |
obiad | 35-40 |
podwieczorek | 5-10 |
kolacja | 15-20 |
Przy planowaniu posiłków ważny jest również dobór produktów, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym, o którym możesz poczytać tutaj. Regularne posiłki są również bronią w walce z atakami migreny, ponieważ omijanie posiłków i głodówki są często wymieniane jako wyzwalacze ataków migreny