Dlaczego maliny
Latem warto korzystać z warzyw i owoców sezonowych, zimą kiedy nie ma świeżych sięgajmy po mrożone. Zebrane w szczycie sezonu i szokowo zamrożone zachowują swoje właściwości.
Jednym z hitów lata dostępnych przez cały rok bądź to w formie świeżej bądź w mrożonej są maliny. Dlaczego maliny? Bo 100g malin dostarcza 29 kcal i aż prawie 7g błonnika, co stanowi 22% dziennej zalecanej ilości (30g) i jest doskonałym produktem w prewencji zaparć. Maliny to źródło witaminy C i potasu oraz składnik diety przeciwzapalnej i diety dla zdrowia
Cenimy ją również za jej wartość antyoksydacyjną, która wynosi 5,065 μ mol TE/100g. Jej zaletą jest również niski indeks glikemiczny, który jest zalecany jako baza odżywiania.
Jedynie osoby z nietolerancją kwasu salicylowego muszą na nie uważać, zawiera bowiem jego duże ilości (4,4mg/100g), co może powodować nasilenie objawów nietolerancji.
Maliny można jeść osobno lub dodawać do jogurtów, serów, sałatek. Prostym przepisem na letnią sałatkę jest
Maliny w przepisie – sałatka z fetą i malinami
Składniki:
- sałata
- kilka plasterów fety lub owczego sera lub parmezanu
- maliny
- orzeszki piniowe lub pestki dyni
- oliwa
- ocet balsamiczny
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać, pokruszyć na nią ser i posypać malinami. Wierzch sałatki posypać prażonymi na złoty kolor orzeszkami piniowymi lub pestkami dyni; Z oliwy, octu balsamicznego i ziół Ibazylia, oregano, świeży pieprz) zrobić lekki dressing (dla osób dbających o linię ilość dressinhgu można uzyskać przez dodanie wody, a nie oliwy)