Owoce Goji – czerwone złoto

Owoce Goji szturmem zdobywają serca amatorów zdrowej kuchni, nie bez przyczyny, są one bowiem znane i stosowane od lat w tradycyjnej medycynie chińskiej. Choć od XIw. są hodowane na terenie Europy to Chiny są ich głównym eksporterem.

Najlepiej poznanym składnikiem owoców Goji (Lycium barbarum) jest grupa rozpuszczalnych w wodzie glikokoniugatów, zwanych kompleksem polisacharydowym (LBP, z ang. Lycium barbarum polysaccharides). Innymi składnikami są karetonoidy, olejki eteryczne i kwasy tłuszczowe oraz wolne proteiny.

  1. składniki polisacharydowe zawarte w owocach są silnymi antyoksydantami
  2. kompleks polisacharydowy (LBP) zawarty w owocach wpływa korzystnie na gospodarkę lipidową (tłuszczową) organizmu poprzez obniżanie stężenia frakcji LDL i trójglicerydów
  3. LBP zawarty w owocach wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową organizmu zwiększając wrażliwość na insulinę i tym samym zmniejszając insulinooporność, a także obniża stężenie cukru w krwi
  4. zawarte składniki polisacharydowe zwiększają odporność organizmu poprzez zwiększenie odpowiedzi humoralnej organizmu i zwiększoną produkcję natural killers
  5. badania potwierdzają działanie antynowotworowe poprzez hamowanie wzrostu liczby komórek nowotworowych (np. raka sutka, wątrobiaka, raka żołądka, okrężnicy)
  6. LBP zmniejsza stres oksydacyjny powstający podczas długotrwałego wysiłku fizycznego poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego
  7. jeśli bierzesz leki na rozrzedzenie krwi owoce goji mogą być nie dla ciebie – składniki zawarte w goji mogą wchodzić w interakcję z warfaryną
  8. owoce goji w chinach są spożywane w różnorodnych posiłkach jako składniki zup, potraw mięsnych, herbat, owsiankach
  9. istnieją kontrowersje na temat spożywania owoców, ponieważ zawierają alkaloid (atropinę), który wykazuje działanie trujące. Szkodliwego działania jednak nie potwierdzają badania, zwłaszcza przy zwyczajowych ilościach spożywania – ze względu na kontrowersję odradza się jednak ich spożywania przez kobiety w ciąży i małe dzieci
  10. zalecaną ilością suszonych owoców jest 5-12 g dziennie

Na podstawie artykułu: B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska „Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury” Postępy Fitoterapii 2/2014

Rekomendowane artykuły