Owoce Goji szturmem zdobywają serca amatorów zdrowej kuchni, nie bez przyczyny, są one bowiem znane i stosowane od lat w tradycyjnej medycynie chińskiej. Choć od XIw. są hodowane na terenie Europy to Chiny są ich głównym eksporterem.
Najlepiej poznanym składnikiem owoców Goji (Lycium barbarum) jest grupa rozpuszczalnych w wodzie glikokoniugatów, zwanych kompleksem polisacharydowym (LBP, z ang. Lycium barbarum polysaccharides). Innymi składnikami są karetonoidy, olejki eteryczne i kwasy tłuszczowe oraz wolne proteiny.
- składniki polisacharydowe zawarte w owocach są silnymi antyoksydantami
- kompleks polisacharydowy (LBP) zawarty w owocach wpływa korzystnie na gospodarkę lipidową (tłuszczową) organizmu poprzez obniżanie stężenia frakcji LDL i trójglicerydów
- LBP zawarty w owocach wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową organizmu zwiększając wrażliwość na insulinę i tym samym zmniejszając insulinooporność, a także obniża stężenie cukru w krwi
- zawarte składniki polisacharydowe zwiększają odporność organizmu poprzez zwiększenie odpowiedzi humoralnej organizmu i zwiększoną produkcję natural killers
- badania potwierdzają działanie antynowotworowe poprzez hamowanie wzrostu liczby komórek nowotworowych (np. raka sutka, wątrobiaka, raka żołądka, okrężnicy)
- LBP zmniejsza stres oksydacyjny powstający podczas długotrwałego wysiłku fizycznego poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego
- jeśli bierzesz leki na rozrzedzenie krwi owoce goji mogą być nie dla ciebie – składniki zawarte w goji mogą wchodzić w interakcję z warfaryną
- owoce goji w chinach są spożywane w różnorodnych posiłkach jako składniki zup, potraw mięsnych, herbat, owsiankach
- istnieją kontrowersje na temat spożywania owoców, ponieważ zawierają alkaloid (atropinę), który wykazuje działanie trujące. Szkodliwego działania jednak nie potwierdzają badania, zwłaszcza przy zwyczajowych ilościach spożywania – ze względu na kontrowersję odradza się jednak ich spożywania przez kobiety w ciąży i małe dzieci
- zalecaną ilością suszonych owoców jest 5-12 g dziennie
Na podstawie artykułu: B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska „Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury” Postępy Fitoterapii 2/2014