Lato w pełni, aż się nie chce nic jeść, a zwłaszcza nie chce się jeść ciężkich potraw mięsnych. Jest na to sposób lekkie warzywne burgery idealne na letni obiad i pyszne w smaku;
Podany przepis jest na 3 porcje (6 burgerów):
Składniki:
- kalafior surowy 2-3 duże róże (ok. 1/4 średniego)
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego uniwersalnego
- zioła ulubione może to być rozmaryn, tymianek, oregano lub inne
Jak zrobić?
Kalafiora zmiksować z cieciorką (wcześniej opłukać ją pod bieżącą wodą żeby wypłukać nadmiar sodu) i przecierem pomidorowy dodając olej. trzeba kilkakrotnie zdrapać ze ścianek malakser żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Masa musi być jednolita, do niej dodać ulubione zioła i wymieszać.
Następnie uformować burgery i położyć na blasze na papierze do pieczenia;
Piec w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez ok. 30 min od wstawienia do piekarnika (czyli od 0 st.)
To wszystko!
serwować z dipem musztardowo-chrzanowym lub miętowym, który jest bajecznie prosty do wykonania.
Dip musztardowo-chrzanowy:
Jogurt naturalny mały zmieszać z łyżeczką musztardy gruboziarnistej i łyżką chrzanu.
Dip miętowy:
Jogurt naturalny mały zmieszać z utartą w moździerzu górną częścią pęczka mięty i dodać soku z cytryny doprawić pieprzem dla bardzo głodnych można dodać sałatkę z rukoli i/lub ziemniaki młode z koperkiem.
Smacznego