Jarmuż jest bogaty w składniki mineralne i witaminy, należ do nich beta-karoten, potas, witamina C jak również wapń. Krewetki to źródło selenu, ale też cholesterolu, dlatego osoby z hipercholesterolemią powinny zamienić je na rybę np. dorsza lub łososia.
Przepis jest prosty i szybki do wykonania.
Co potrzebujesz na 2 porcje?
1. jarmuż 100g (1/2 woreczka)
2. krewetki obrane, mrożone 200-250g
3. mleczko/ śmietanka kokosowa ok. 100ml
4. 1/2 cebuli, ząbek czosnku
5. ibir kawałek wielkości ok. połowy kciuka
6. papryczka chili (stopień pikantności zależy od ilości)
7. makaron razowy z semoliny lub inny np. bezglutenowy ryżowy lub gryczany
8. wino czerwone wytrawne (opcja) ok. 1/3 szklanki
9. natka pietruszki do posypania
sposób przygotowania
- cebulę, imbir, czosnek i chili posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju na teflonowej patelni (ok. łyżki oleju)
- wrzucić umyty, osuszony jarmuż, podlać odrobiną wody i prykryć, zmniejszyć ogień żeby jarmuż lekko zmiękł podczas duszenia, zestawić z ognia
- jak zmięknie dodać mleczko i chwilę smażyć na większym ogniu
- w osobnym garnku ugotować wodę, wrzucić makaron i ugotwoać żeby był mocno al dente, odcedzić
- na osobnej patelni rozgrzać ok. łyżki oleju i wrzucić krewetki (mogą być zamrożone), smazyć kilka minut (nadmiar wody odlać)
- po ok. 7 minutach wlać wino i zredukować, dodać uduszony jarmuż, ugotowany makaron
- wymieszać, przełożyć na talerz i posypać natką.
Smacznego!