Łosoś w pieprzu na zielonym dywaniku
- 120g fileta z łososia bez skóry
- Pieprz młotkowany z kolendrą (przyprawa do kupienia np. Kamis lub samodzielnie ubić w moździerzu) lub curry (na zdjęciu jest w curry)
Łososia obtoczyć z dwóch stron na grubo i położyć bez tłuszczu na rozgrzanym teflonie kilka minut trzymać i przełożyć na drugą stronę tak by w środku został lekko surowy zielony dywanik.
- 1-2 róże (75g) brokuły, mrożone
- Mała łodyga (50g) seler naciowy
- 1-2 duże (80g) pieczarka uprawna, świeża
- Kawałek cebula szalotka
- 1/4 małej (55g) cukinia
- Łyżeczka oleju rzepakowego uniwersalnego
- Imbir, chili, czosnek
- odrobina mleka kokosowego
- makron razowy al dente ok.50g ugotować al dente ok. 7-8min.
- Podsmażyć w woku lub patelni na oleju pokrojone chili, imbir,cebulę i czosnek;
- dodać selera pokrojonego w plastry i cukinię w kostkę;
- pieczarkę pokroić na 4 i dodać pod koniec smażenia;
- podlać mlekiem kokosowym i krótko dusić;przed podaniem wymieszać z makaronem razowym ugotowanym al dente;
- podawać z rybą.