Chłodnik bardzo szybko można przygotować:
potrzebne:
- botwinka pęczek
- mleko zsiadłe szklanka
- cebula szalotka do smaku
- ogórki 2-3 szt.
- szczypior, koperek
- 4-5 rzodkiewek, czosnek
- jajko / łosoś wędzony lub szyjki rakowe
- botwinkę umyć,
- buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, łodyżki i liście posiekać bardzo drobno,
- cebulę posiekać i zeszklić na łyżeczce oliwy w rondlu,
- dodać utarte buraczki podsmażyć pół minuty,
- dodać łodyżki a następnie listki,
- dodać wodę aby zakrywała botwinkę zagotować i odstawić do ostygnięcia (nie gotować bo straci kolor).
- Ogórki 2-3 szt. obrać pokroić,
- szczypior, koperek i rzodkiewki pokroić, czosnek posiekać
- całość wymieszać z botwinką,
- dodać szklankę mleka zsiadłego lub kefiru lub maślanki i ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu nat.,
- doprawić pieprzem i ziołami,
- podać z jajkiem lub łososiem wędzonym lub szyjkami rakowymi ugotowanymi lub z zalewy, posypać świeżym koperkiem i pieprzem
SMACZNEGO