Pasztet Indiami pachnący to propozycja dla tych, którzy chcą jeść trochę inaczej i trochę zdrowiej. Na pierwszy rzut oka przypomina pasztet mięsny, ale nic bardziej mylnego, to propozycja dla wszystkich przyjaciół zwierząt; Podstawową zaletą tego pasztetu poza jego walorami zdrowotnymi, jest szybkość zrobienia.
Co na to trzeba:
- 8 łyżek soczewicy zielonej
- pół szklanki orzechów (ja użyłam mieszanki migdały, orzechy włoskie)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- cebula mała, czosnek duży zabek
- pietruszka
- curry, garam masala (opcjonalnie), gałka muszkatałowa, pieprz
- olej ok. 1/2 niepełnej szklanki (ok.100ml)
1. warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce (ja użyłam do tego robota z nakładką do tarcia, łącznie z cebulą i zgniecionym żąbkiem czosnku),
2. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni dorzucić starte warzywa i posypać curry i garam masalą; przesmażyć kilka minut podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić do miękkości
3. w czasie gdy warzywa się duszą soczewicę ugotować i zmiksować (użyłam robota z nakładką noża tnącego) – przełożyć do dużej miski
4. orzechy posiekać drobniutko lub ugniesc w moździerzu (ja użyłam też robota kuchennego z nakładką noża tnącego) – przełożyć do dużej miski
5. uduszone warzywa zmiksować i przełożyć do dużej miski
6. w dużej misce połączyć posiekane orzechy, zmiksowaną soczewicę, warzywa, posiekaną natkę pietruszki, dodać pieprz i ewentualnie jeszcze trochę curry;
7. do tej masy wlewać olej tak by powstała gęsta masa o konsystencji papki
8. przełożyć do keksówki i wstawić do piekarnika na 180st. i piec ok. 40 minu (w powierzchnię powinno się dać delikatnie popukać)
9. wyjąć odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce
10. kroić ostrym nożem; SMACZNEGO!!