Fasolka szparagowa kojarzy się nam z latem, niestety najczęściej w formie z bułką tartą i masłem. Można ją jednak wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Oto jeden z nich – pyszna sałatka z warzywami.
Przepis na 3-4 porcje
Składniki:
- fasolka szparagowa ok. 150g (kubek)
- pomidor
- awokado ½ małego
- ser żółty ostry w smaku np. parmezan, bursztyn starty na tarce (grube oczka) mała garstka
- rzodkiewki kilka sztuk
- sałata ostra w smaku np. rukola lub rzymska garść
- koperek garstka poszatkowanego
- oliwa 2-3 łyżki, ocet winny biały
- zioła: tymianek, bazylia najlepiej świeże
Wykonanie
Fasolkę ugotować al. dente i pokroić w kawałki 2-3 cm; pomidora pokroić w kostkę (jeśli sałatka ma być bardziej lekkostrawna nasiona i skórę z pomidora trzeba usunąć), awokado obrać ze skórki i pokroić w plasterki; sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Całość wymieszać w misce razem z oliwą, dodać posiekane zioła doprawić octem winnym i świeżo mielonym pieprzem.
GOTOWE! Serwować z chlebem razowym lub do ryby lub mięsa z grilla; sałatkę warto serwować lekko chłodną.