Szybki prosty obiad na bazie dużej ilości warzyw i makaronu.Osoby na diecie w hipercholesterolemii powinny zamienić krewetki an łososia.
Potrzebne będą:
- 1-2 róże (75g) brokuła, mrożonego
- Mała łodyga (50g) selera naciowego
- ½ małego (130g) bakłażana
- 1 duża (80g) pieczarka uprawna, świeża
- 2-3 łyżki (30g) wina białego, wytrawnego (opcja)
- Kawałek cebuli szalotki może być zwykła biała
- 1/4 małej (55g) cukini
- 225g krewetek mrożonych black tiger 16-20
- Wiązka makaronu razowego spaghetti o średnicy ok. 1,5 cm (50g) lub więcej (zależy od zapotrzebowania energetycznego)
- Łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego
- Imbir, chili, czosnek
Wykonanie
- Podsmażyć w woku lub patelni na oleju chili, imbir pokrojony, cebulę i czosnek,
- dodać selera pokrojonego w plastry, bakłażana w kostkę i cukinię w kostkę
- pieczarkę pokroić na 4 i dodać pod koniec smażenia;
- równolegle rozgrzać patelnię grillową i położyć krewetki – grillować z każdej strony po kilka minut (aż staną się nieprzezroczyste)
- pod sam koniec jak będą już gotowe podlać winem i odparować;
- równolegle ugotować makaron al. dente;
- na koniec wrzucić makaron przemieszać i podawać posypane natką pietruszki
- posypać świezo mielony pieprzem
Inna wersja
Zamiast bakłażana, cukini i pieczarki można wziąć mieszanki chińskiej 225g (1/2 woreczka).