Obiad nie zawsze musi zawierać mięso, u mnie nawet częściej jest bezmięśnie, dlatego dziś zaproponuję…
Zapiekanka z pieczarkami,
potrzebne do niej będą na 1 porcję:
- pieczarki 4-5 szt.
- ½ cukinii małej pokrojonej w kostkę (ja nie obieram ze skóry, tylko myję i kroję)
- 1/2 cebuli w kosteczkę
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 3 łyżki sera typu parmezan tartego
- papryka słodka i rozmaryn
Wykonanie
- pieczarki pokroić w talarki, cukinię i cebulę w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju z rozmarynem tak by były lekko twarde
- kaszę jaglaną przed ugotowaniem przepłukać kilka razy w wodzie żeby wypłukać goryczkę, zalać kaszę wodą w stosunku 1:1,5 i ugotować
- wymieszać warzywę i ugotowaną kaszę jaglaną
- wsypać do małego żaroodpornego naczynia, posypać serem i papryką słodką
- wstawić do piekarnika na 150-175st. funkcja grill i kilka minut zapiec
Oczywiście ostatni etap można pominąć, wrzucając ser do ciepłej kaszy i warzyw po wymieszaniu ser powinien się roztopić, jednak nie będzie to to samo co zapieczone.
Smacznego!