Coraz więcej mówi się o roli witaminy D w patogenezie różnych chorób. Prowadzone są badania i wiele musi być jeszcze potwierdzone. Witamina D jest ciągle niedoceniana.
Zapotrzebowanie
W naszym kraju normy żywieniowe[i] podają zalecaną podaż dla dzieci i osób dorosłych na poziomie 5[ii] µg cholekalcyferolu/d/os oraz zwiększenie podaży powyżej 50 rż. do 10 µg cholekalcyferolu/d/os a powyżej 65rż do 15 µg cholekalcyferolu/d/os.
Normy zagraniczne[iii] wskazują na trzykrotnie większe dzienne zalecane spożycie (15 µg cholekalcyferolu/d/os dla dzieci i osób dorosłych 20 µg cholekalcyferolu/d/os powyżej 70rż).
O roli deficytu tej witaminy u małych dzieci jest powszechnie wiadomo (krzywica), jednak badania[iv] potwierdzają, że osoby z podażą witaminy D (pow. 500 m.j./dzień) mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 13% w stosunku do osób z podażą poniżej 200j.m./dzień . Również osoby z wysoką koncentracją witaminy D (pow. 25 ng/ml) mieli o 43% niższe ryzyko rozwoju tej choroby w stosunku do osób z grupy i niskim poziomie (pon.14 ng.ml); suplementacja witaminy D nie ma wpływu na glikemię, ale może zmniejszać insulinooporność w zaburzeniach tolerancji glukozy.
Jej deficyty mogą leżeć również u podłoża innych chorób min. chorób nowotworowych, chorób serca i innych.
Źródła witaminy D
Regularna ekspozycja na słońce (bez filtra) przez 15 minut, 3-4 razy w tygodniu w środku dnia może pobudzić endogenną syntezę tej witaminy.
Jednak dla osób, które nie mają odpowiedniej ekspozycji na słońcu, a nie zapewniają podaży tej witaminy z dietą powinni zdać się na suplementację. Zaleca się ją zwłaszcza dla osobom po 70 roku życia.
Należy się również starać, by podaż witaminy D w codziennej diecie był możliwie duży;
W postaci witaminy D3(cholekacyferolu) w większych ilościach występuje w rybach morskich i olejach roślinnych, w mniejszych w mięsie i produktach mlecznych
Otyłość, niektóre lekarstwa, zaburzenia wchłaniania mogą dodatkowo obniżać poziom tej witaminy.
Zawartość witaminy D w wybranych produktach
Produkt | Mcg/100g produktu |
Węgorz, wędzony | 36,00 |
Węgorz, świeży | 30,00 |
Śledź w oleju | 20,22 |
Śledź wędzony “Pikling” | 20,00 |
Śledź, świeży | 19,00 |
Śledź w sosie pomidorowym | 15,48 |
Pstrąg tęczowy, świeży | 13,60 |
Łosoś saute, smażony | 13,49 |
Łosoś z rusztu | 13,49 |
Łosoś, świeży | 13,00 |
Łosoś, wędzony | 13,00 |
Śledź marynowany | 12,00 |
Sardynka, świeża | 11,00 |
Śledzie marynowane “Rolmopsy” | 9,26 |
Śledź, solony | 9,20 |
Makrela, wędzona | 8,40 |
Sola, świeża | 8,00 |
Sardynka w pomidorach | 8,00 |
Margaryna miękka, 70% tłuszczu | 7,50 |
Tuńczyk, świeży | 7,20 |
Margaryna miękka, 60% tłuszczu | 6,25 |
Pasztet z ryb wędzonych | 5,99 |
Tuńczyk w oleju | 5,80 |
Śledź w śmietanie | 5,39 |
Halibut biały, świeży | 5,00 |
Karp, świeży | 5,00 |
Makrela, świeża | 5,00 |
Sardynka w oleju | 5,00 |
Kakao rozpuszczalne, z witaminami | 5,00 |
Kakao rozpuszczalne, z witaminami | 5,00 |
Pasztet rybny | 4,98 |
Żółtko jaja kurzego | 4,50 |
Tuńczyk w wodzie | 4,50 |