Jak istotna jest woda dla każdego myślę, że nie trzeba przekonywać. Fakt, że na każdą 1kcal spożytą powinno się wypić 1ml wody, może już nie każdemu być znany, ale to nie to jest głównym tematem dzisiejszego wpisu. W tej notatce chciałabym zwrócić uwagę na fakt, że większość z nas w swojej diecie nie zważa (albo ze względu na niewiedzę, albo ze względu na niemożliwość realizacji) na jedno z podstawowych założeń leżących u podstaw poprawnego bilansowania diety. Stosunek wapnia do fosforu powinien wynosić 1:1 . W przeciętnej diecie wynosi 1:2, czyli dostarczamy dwa razy więcej fosforu niż wapnia. Sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana gdy nie spożywamy produktów mlecznych będących głównym źródłem wapnia w diecie, dzieje się tak zwłaszcza przy alergiach i nietolerancjach mleka, a także u osób będących na diecie wegetariańskiej/wegańskiej. Innym źródłem wapnia w naszej diecie będą wody wzbogacane w ten składnik. Warto je dodać do codziennego menu. Jeśli nie ma przeciwskazań medycznych do stosowania wód wysokozmineralizowanych (ogólna zawartość składników mineralnych powyżej 1500mg/l) warto z nich korzystać. Na półkach sklepowych znajdziemy różne wody i te z wysoką zawartością i te z małą zawartością wapnia i magnezu. Poza wodą wprowadzajmy do diety inne “alternatywne” do mleka źródła wapnia. Należą do nich poniższe produkty.
Nazwa produktu Zawartość wapnia w 100g produktu
Sardynki w oleju 330
Sardynki w pomidorach 250
Soja, nasiona suche 240
Migdały 239
Figi suszone 203
Pietruszka, liście 193
Orzechy laskowe 186
Fasola biała, nasiona suche 163
Jarmuż 157
Morele suszone 139
Pistacje 135
Słonecznik, nasiona 131
Otręby pszenne 119
Sezam, nasiona 114
Szczypiorek 97
Boćwina 97
Musztarda 95
Szpinak 93
Orzech włoskie 87
Szczaw 80
Chrzan 78
Rodzynki 78
Kapusta włoska 77
Soja, kiełki 67
Dynia 66
Fasola szparagowa 65