Zaparcia to zespół objawów, a nie choroba. Do najczęstszych objawów zaliczamy:
- Mniej niż trzy wypróżnienia na tydzień
- Twarde, suche stolce
- Niepełne wypróżnienie
- Bolesne parcie
Kogo najczęściej dotyczy ten problem?
Problem zaparć dotyczy głównie kobiet, osób po 65 roku życia, ludzi z niższym statusem społeczno-ekonomicznym i zabieganych.
Przyczyny zaparć?
Aby poznać i zrozumieć przyczyny zaparć należało by sięgnąć w głąb dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Gdy pokarm trafia do żołądka zostaje trawiony za pomocą enzymów trawiennych, potem trafia do jelita cienkiego, gdzie następują końcowe procesy trawienia i wchłanianie. Ostatni etap to jelito grube, w którym zachodzi zwrotne wchłanianie wody i elektrolitów, witamin i aminokwasów, tutaj również ma miejsce formowanie kału.
Przyczyny zaparć:
- Dieta uboga w błonnik
- Dieta bogata w tłuszcze nasycone ( poch. zwierzęcego) i cukry proste ( słodycze)
- Brak regularności w spożywaniu posiłków
- Jedzenie „w biegu”
- Zbyt niska ilość spożywanej wody,
- Brak aktywności fizycznej
- Nadużywanie środków przeczyszczających
- Ignorowanie potrzeby wypróżniania
Leczenie zaparć
Dieta i zmiana stylu życia pomagają złagodzić i zapobiec powtórnym zaparciom. Zaleca się dietę bogato resztkową, dostarczającą 25-40 g błonnika/dobę.
Źródła błonnika pokarmowego
- Produkty zbożowe:
- Pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham
- Kasze gruboziarniste ( gryczana, jęczmienna)
- Brązowy ryż
- Pełnoziarnisty makaron
- Płatki owsiane
- Otręby pszenne, owsiane, żytnie
- Warzywa (najwięcej błonnika dostarczają warzywa surowe)
- kapustne (kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, kalafior, brokuł)
- strączkowe (fasola, groch, groszek, soczewica, fasolka szparagowa)
- korzeniowe (buraki, marchew, brukiew, rzepa, kalarepa)
- soja
- owoce
- owoce suszone (śliwki, figi, morele)
- drobno pestkowe (maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki, agrest, żurawina)
- śliwki, gruszki, jabłka, cytryny, morele, daktyle
- orzechy, sezam
Błonnik daje uczucie sytości, wzmaga perystaltykę jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, opóźnia wchłanianie tłuszczów i węglowodanów, zapobiega chorobom jelita grubego.
Błonnik działa jak miotła w przewodzie pokarmowym, usuwając z niego resztki pokarmowe. Zwiększa również objętość stolca i ułatwia jego przechodzenie przez jelita, pochłaniając wodę powoduje zmiękczenie kału i ułatwia jego wydalanie.
Równie ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów, ponieważ osoba mająca problemy z zaparciami musi wypijać 2-3 l płynów dziennie ( 8-11 szklanek).